Skip to content

GfK: 93% dintre români sunt asigurați în sistemul public de sănătate

5 Februarie 2015

GfK-sistemul-de-asigurari-de-sanatateSistemul public de sănătate are o serie importantă de vulnerabilități, însoțite de un potențial semnificativ de creștere la nivelul serviciilor medicale private, potrivit studiului realizat recent de GfK pe tema serviciilor medicale publice și private din România.

Concluziile studiului GfK arată că majoritatea românilor, 93%, sunt asigurați doar ai sistemului public de sănătate, conform unui comunicat de presă al companiei. Un procent mult mai mic au fie un abonament la o clinică privată plătit integral sau parțial de compania pentru care lucrează, 2%, fie o asigurare privată de sănătate, 2%. Aproape 4% dintre români nu dețin niciun fel de asigurare de sănătate.

Studiul a fost realizat de GfK România pe un eşantion de 1000 de respondenţi din toată țara, cu vârsta de peste 15 ani. Metoda folosită este cea a interviurilor față în față.

Bucureștenii, deși se situează ușor sub media națională la capitolul asigurare în sistemul public, stau cel mai bine comparativ cu locuitorii din alte regiuni ale țării la asigurări medicale private, 5%, sau abonament la o clinică privată, costurile fiind acoperite integral de compania la care sunt angajați, 3,5%. În plus, 2% dintre ei au și parteneri de viață sau copiii incluși în abonamentul pentru servicii private, ceea ce în restul țării aproape că nu se întâmplă deloc.

Dobrogenii, muntenii și moldovenii stau cel mai prost la capitolul asigurări de sănătate – 13%, respectiv aproape 6%, în cazul muntenilor și al moldovenilor, nu au niciun fel de asigurare, grupa de vârstă cea mai vulnerabilă fiind 18 – 34 de ani, cu peste 16% de neasigurați.

„Deși sistemul public are puncte nevralgice, în acest moment, doar câteva procente din populație are abonamente la clinici private. Această diferență reprezentând nevoi neacoperite în prezent de către sistemul public ne indică faptul că piața serviciilor medicale private are un potențial mare de creștere. Cu atât mai mult cu cât, în România, peste 3 milioane de salariați lucrează în mediul privat”, a spus Ana-Maria Drăgănică, Group Account Manager la GfK România.

Principalele obiceiuri sănătoase pe care le au românii sunt menținerea unei igiene corporale și orale corespunzătoare – 57%, o gândire pozitivă și o abordare optimistă a vieții – 35%, dar și o alimentației bazată cât mai mult pe produse proaspete, naturale – 27%.

La polul opus, printre activitățile pe care le practică cel mai puțin se regăsesc administrarea de vitamine și suplimentare alimentare – peste jumătate dintre români afirmă că nu obișnuiesc să apeleze la ele. Mișcarea sau exercițiile fizice regulate, în aer liber sau la sală, și consumul moderat de alcool și țigări nu se numără nici ele printre activitățile considerate importante pentru un stil de viață sănătos, aproximativ un sfert dintre români plasându-le pe ultimul loc în lista obiceiurilor lor sănătoase.

Reclame
2 comentarii leave one →
  1. gfkpornomovies permalink
    29 Octombrie 2015 18:53

    4%??? de unde au scos datele astea? au facut sondajul din pix? Pai toti minoritarii? toti ceilalti ce nu lucreaza? daca doar 4% din romani nu ar fii asigurati am avea cel mai tare sistem de sanatate. Operatori de la gfk baga chestionare de la ei, sau TL lor pe la sediu le mai inmultesc.

  2. ASDF permalink
    29 Iulie 2015 14:00

    GFK a facut sondajul in propria firma, ei nu platesc taxele la operatori. o firma de rahat ce transforma studentii si trinerii absolventi in sclavi. Au cateva lichele pe posturi de HR care staui si cauta toata ziua noi sclavi ai apoi se lauda ca sunt profesionisti

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: