Skip to content

Deplasarea în interes de serviciu: O companie îi poate da unui angajat 87,5 lei/zi, fără multe probleme și hârtii

6 Februarie 2015

diurna-deplasare-cazare-serviciu-ordin-finanteFiecare angajat care se deplasează în țară, în interes de serviciu, poate primi din partea companiei o diurnă și își poate deconta cheltuielile de cazare și de transport. Recent, valoarea diurnei și cea a cheltuielilor de cazare au fost majorate. Astfel, suma totală pe care o companie o poate acorda unui angajat pentru cele două, fără probleme, este de 87,5 lei din care cea mai mare parte este pentru cazare. Dacă este nevoie sau se dorește, valoarea celor acestor sume poate fi și mai mare.   

Cuantumul indemnizației zilnice de delegare şi detașare pentru personalul autorităților și instituțiilor publice a fost majorat cu aproape 31%, până la 17 lei, de la 27 ianuarie, când a intrat în vigoare Ordinul Ministerului Finanţelor Publice (MFP) nr. 60/2015 pentru actualizarea cuantumului indemnizaţiei zilnice de delegare şi detaşare, precum şi a sumei ce reprezintă compensarea cheltuielilor de cazare ale personalului aflat în delegare în situaţia în care acesta nu beneficiază de cazare în structuri de primire turistică, prevăzute în anexa la Hotărârea Guvernului nr. 1.860/2006 privind drepturile şi obligaţiile personalului autorităţilor şi instituţiilor publice pe perioada delegării şi detaşării în altă localitate, precum şi în cazul deplasării, în cadrul localităţii, în interesul serviciului.

Actul normativ al Finanțelor a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 68 din 27 ianuarie.

Companiile le pot acorda angajaților o diurnă de două ori și jumătate mai mare decât cea primită de angajații instituțiilor, respectiv de 2,5 x 17=42,5 lei/zi. La un cursul mediu de 4,46 lei pentru un euro, de la începutul acestui an până în prezent, diurna este de aproximativ 9,5 euro.

Această indeminizație o primește persoana aflată în delegare sau detașare într-o localitate situată la o distanță mai mare de 5 km de localitatea în care își are locul permanent de muncă, indiferent de funcția pe care o îndeplinește. Numărul zilelor calendaristice în care persoana se află în delegare sau detașare se socotește de la data și ora plecării până la data și ora înapoierii mijlocului de transport din și în localitatea unde își are locul permanent de muncă, considerându-se fiecare 24 de ore câte o zi de delegare sau detașare. Pentru delegarea cu o durată de o singură zi, precum și pentru ultima zi, în cazul delegării de mai multe zile, indemnizația se acordă numai dacă durata delegării este de cel puțin 12 ore.

Important! Durata unei delegări poate fi de cel mult 60 de zile într-un an, dar ea poate fi prelungită cu câte 60 de zile, conform Codului muncii.

Dacă diurna este mai mare de 42,5 lei, această valoare este considerată parte din salariu, fiind impozitată corespunzător și inclusă în baza lunară de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii. Totuși, sumele în plus la diurnă pot fi deduse din profitul impozabil.

Cheltuielile de cazare decontate sunt de minimum 10 euro

Cuantumul sumei ce reprezintă compensarea cheltuielilor de cazare ale personalului aflat în delegarea a crescut cu aproximativ 50%, ajungând la 45 lei/noapte, respectiv 10 euro, dacă nu se cazează într-o structură de primire turistică – cazarea fără document, potrivit Ordinului MFP nr 60/2015.

Persoana care în perioada delegării sau detașării își pierde temporar capacitatea de muncă beneficiază, pe timpul incapacității, pe lângă indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, atât de indemnizație de delegare sau detașare, cât și de decontarea cheltuielilor de cazare. Persoana respectivă nu primește aceste drepturi în cazul internării în spital sau al părăsirii localității, cu excepţia celei detașate, care își păstrează dreptul de cazare și pe timpul spitalizării.

Important! Pe lângă diurna și cheltuielile de cazare, angajații au dreptul la decontarea cheltuielilor de transport dus-întors. Valoarea acestei din urmă decontări depinde de funcție și de mijlocul de transport folosit.

Cine poate primi diurna

Persoana aflată în delegare trebuie să-și desfășoare activitatea în cadrul programului normal de lucru al unității la care se efectuează delegarea. Pe timpul delegării nu se pot plăti ore suplimentare. Persoana aflată în delegare care, pentru realizarea sarcinilor rezultate din obiectivele delegării, a desfăşurat activitate peste durata normală de lucru sau într-una din zilele de repaus săptămânal sau sărbătoare legală, confirmată de unitatea la care s-a efectuat delegarea, beneficiază, cu aprobarea conducerii unităţii, de timp liber în compensare, potrivit reglementărilor legale.

Drepturile salariale aferente muncii prestate la locul detașării şi cheltuielile de detașare se plătesc de unitatea la care se efectuează detașarea, cu excepția cazurilor când prin lege se prevede altfel. Pe durata delegării și detașării persoana își păstrează funcția, clasa, gradul profesional și treapta de salarizare sau, după caz, gradul sau treapta profesională și salariul avute la locul de muncă. Când detașarea se dispune într-o funcție pentru care este stabilit un salariu mai mare, persoana detașată poate opta pentru acest salariu, în condițiile prevăzute de lege.

Persoana care în perioada delegării sau detașării își pierde temporar capacitatea de muncă beneficiază, pe timpul incapacității, pe lângă indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă, atât de indemnizație de delegare sau detașare, cât și de decontarea cheltuielilor de cazare. Persoana respectivă nu primește aceste drepturi în cazul internării în spital sau al părăsirii localității, cu excepția celei detașate, care își păstrează dreptul de cazare și pe timpul spitalizării.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: