Skip to content

Direcția de specialitate din Ministerul Muncii a precizat de ce 24 ianuarie este zi lucrătoare

10 Februarie 2015

24-ianuarie-Zi-de-sarbatoare-nationala-nelucratoareDeși Ministerul Muncii a spus, din ianuarie, că ziua de 24 ianuarie nu este liberă legal pentru angajați, pentru a nu exista neclarități, direcția de specialitate din cadrul instituției a detaliat motivele.

În data de 19 ianuarie, reprezentanții Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) au spus, pentru abotezatu.com, de ce 24 ianuarie este zi lucrătoare.

Pe lângă acest răspuns, recent, Direcția Juridică, Contencios, Legislația Muncii (DJCLM) din MMFPSPV a subliniat argumentele pentru care ziua de 24 ianuarie este lucrătoare:

„Art.1 din Legea nr. 171/2014 – pentru declararea zilei de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române ca zi de sărbătoare naţională, statuează că: <<se declară ziua de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române ca zi de sărbătoare naţională>>.

Art. 139 din Legea 53/2003-Codul Muncii, republicată, statuează că:

(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:

  • 1 şi 2 ianuarie;
  • prima şi a doua zi de Paşti;
  • 1 mai;
  • prima şi a doua zi de Rusalii;
  • Adormirea Maicii Domnului;
  • 1 decembrie;
  • prima şi a doua zi de Crăciun;
  • două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparţinând acestora.

De asemenea, precizăm că prin Legea nr. 147/2012 pentru modificarea art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, a fost introdusă ca zi liberă și data de 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României.

(2) Acordarea zilelor libere se face de către angajator.

Având în vedere cele menționate mai sus, ziua de 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române este sărbătoare națională, spre deosebire zilele care sunt considerate sărbătoare legală în care nu se lucrează conform Codului Muncii.

În zilele de sărbătoare națională se pot organiza diverse evenimente pentru a comemora evenimentele istorice, dar fără a crea obligație pentru angajator de a considera și acorda această zi ca nelucrătoare”.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: