Sări la conţinut

Proiect adoptat de Guvern: Inspectorii sanitari de stat vor putea interzice distribuirea unui produs cosmetic

11 februarie 2015

piata-produselor-cosmetice-Ministerul-Sanatatii-inspectori-sanitariMinisterul Sănătății (MS) va supraveghea, inspecta și controla piața produselor cosmetice, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern (HG). Aceasta nu este singura atribuție pe care MS o va avea pe piața cosmeticelor, începând cu data intrării în vigoare a noii HG.

Guvernul a aprobat o Hotărâre care corelează cadrul legislativ național și cel comunitar (Regulamentul CE 1223/2009 al Parlamentului European și Consiliului din 30 noiembrie privind produsele cosmetice) în domeniul produselor cosmetice, se scrie într-un comunicat de presă al instituției. Scopul acestei corelări îl reprezintă introducerea unor norme mai stricte care să asigure diminuarea riscurilor cu impact asupra sănătății umane.

Potrivit documentului de presă, MS, în calitate de autoritate competentă în domeniul produselor cosmetice, va avea, între altele, următoarele atribuții:

  • Reglementarea și administrarea bazelor de date în domeniul produselor cosmetice;
  • Supravegherea, inspecția și controlul pe piață al produselor cosmetice;
  • Informarea populației;
  • Organizerea și coordonarea înregistrării cazurilor semnalate privind efectele adverse asupra populației, cauzate de produse cosmetice;
  • Transmiterea informațiilor și raportărilor Comisiei Europene (CE).
Astfel, MS va avea acces la dosarul cu informații despre produsele cosmetice, va putea dispune eșantionarea și analiza produselor cosmetice existente pe piață și va putea primi informații despre substanțele utilizate la fabricarea unui produs, se subliniază în comunicatul de presă al Guvernului.

În cazul nerespectării normelor legale de către producători, distribuitori sau comercianți, MS, prin inspectorii sanitari de stat, va avea atribuții să constate și să impună acțiuni coercitive pentru a asigura conformitatea produsului cosmetic, retragerea produsului de pe piață sau chiar interzicerea și restricționarea unui produs cosmetic.

Astfel, dacă un produs cosmetic nu îndeplinește cerințele de conformitate prevăzute de noile reglementări privind cosmeticele (nerespectarea bunelor practici de fabricație, cerințele în materie de notificare, restricțiile privind substanțele utilizate, etc.), MS va solicita persoanei responsabile pentru România a producătorului/ importatorului/ distribuitorului să ia măsurile adecvate pentru a îndrepta neregulile.

Important! Noile atribuții ale MS pe piața produselor cosmetice nu sunt încă în vigoare. Ele se vor aplica din momentul în care noua HG va fi publicată în Monitorul Oficial.

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: