Skip to content

Deciziile de impunere privind plățile anticipate se transmit on-line, automat, dacă se solicită de la Fisc serviciul SPV (Update)

23 Februarie 2015
tableta-declaratii-fiscale-SPV-TITLE-TAB-verificarea-situatiei-fiscale-ANAF

Sursa: foter.com

Trei noi documente, printre care deciziile de impunere privind plățile anticipate, pot fi comunicate de către Fisc cetățenilor prin Spațiul privat virtual (SPV), un serviciu furnizat doar celor care îl solicită, potrivit unui Ordin al Ministerului Finanțelor Publice (MFP). 

Din 15 decembrie 2014, toate persoanele fizice din România își pot verifica on-line situație fiscală, prin SPV, la trei luni după lansarea serviciului și după ce acesta a funcționat ca proiect pilot, fiind disponibil doar pentru contribuabilii din București și Ilfov.

SPV a fost aprobat prin Ordinul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) nr. 1154/2014 Procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanță între Agenţia Naţională de Administrare Fiscală și persoanele fizice, care a intrat în vigoare din 2 septembrie 2014, și a fost extins prin Ordinul MFP nr. 1728/2014 pentru abrogarea art. 3 din Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1.154/2014 privind Procedura de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanță între Agenția Națională de Administrare Fiscală și persoanele fizice, care a intrat în vigoare din 15 decembrie.

Contribuabilii primesc automat deizia de impunere anuală

Prin SPV, contribuabilii persoanele fizice se pot informa electronic cu privire la propria situație fiscală, gratuit, 24 din 24 de ore, deoarece prin acest serviciu pus la dispoziție de ANAF pot fi comunicate următoarele documente fiscale:

 • deciziile de impunere anuală aferente veniturilor realizate, începând cu anul 2013 și emise după data de 1 septembrie 2014; acestea vor fi emise automat de organul fiscal şi comunicate contribuabilului;
 • „Situaţia obligațiilor fiscale de plată la data de ….”, la cererea contribuabilului;
 • „Nota obligațiilor de plată”, la cererea contribuabilului;
 • „Situația contribuțiilor de asigurări sociale (CAS) declarate de către angajatori…”, la cererea contribuabilului.

În plus, prin SPV, contribuabilii au acces și la serviciul „Buletinul informativ fiscal”, prin care ANAF oferă următoarele informații publice cu caracter fiscal: calendarul obligaţiilor fiscale, noutăţile legislative, ghidurile fiscale, campaniile derulate și comunicatele de presă.

Pentru a accesa SPV-ul, contribuabilii se pot identifica electronic prin:

 • certificatul digital calificat, eliberat de unul dintre furnizorii de servicii de certificare acreditați în condițiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică, republicată, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 316 din 30 aprilie 2014,

sau

 • credențiale de tip nume/parolă însoțite de coduri de autentificare de unică folosință OTP (cod de identificare de unică folosință sau o parolă valabilă pentru o singură sesiune de lucru sau o tranzacție).

Persoanele fizice care desfășoară activități economice independente sau care exercită profesii libere se pot identifica electronic numai cu certificate digitale calificate, dacă doresc să afle obligațiile fiscale pentru care, în relaţia cu organul fiscal, se identifică prin codul de înregistrare fiscală (CIF).

Printr-un certificat digital calificat, utilizatorul obține o semnătură digitală pe care o poate folosi pentru transmiterea de documente către Fisc, conform Legii nr. 455/2001 republicată. Semnătura electronică reprezintă date în formă electronică, care sunt atașate sau logic asociate cu alte date în formă electronică și care servesc ca metodă de identificare. Un certificat digital calificat costă, în medie, 50 de euro+TVA, la prima achiziționare, putând fi utilizat un an. După această perioadă, certificatul menționat trebuie reînnoit, anual, contra unei sume de aproximativ 30 de euro+TVA.

Dacă se identifică electronic prin dispozitivul credențial de tip utilizator/parolă, însoțit de coduri de autentificare de unică folosință, persoana fizică folosește serviciul de înregistrare oferit de un server al MFP-ANAF, pentru care completează și depune o cerere de înregistrare, la ghișeu. Această cerere poate fi aprobată de Fisc în mediul electronic sau la ghișeu.

În aceste condiții, angajații care vor să verifice dacă angajatorul le-a plătit CAS-ul se înregistrează întâi la ghișeu, după care pot accesa informația on-line.

Noile documente care pot fi transmise prin SPV

Conform unui Ordinului MFP nr. 161/2015 pentru modificarea și completarea Procedurii de comunicare prin mijloace electronice de transmitere la distanță între Agenția Națională de Administrare Fiscală și persoanele fizice, aprobată prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr. 1154/2014, începând de vineri, 20 februarie, prin SPV pot fi comunicate și următoarelor documente fiscale:

 • Decizii de impunere privind plățile anticipate cu titlu de impozit pe venit/contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS), precum și privind obligațiile de plată cu titlu de contribuții de asigurări sociale (CAS), formular 260, pentru veniturile realizate începând cu anul 2015; automat;
 • Decizii de impunere privind plățile anticipate cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru veniturile din cedarea folosinței bunurilor, formular 650, pentru veniturile realizate începând cu anul 2015; automat;
 • Istoricul acțiunilor și Registrul documentelor electronice comunicate prin <Spațiul privat virtual>”, la cererea contribuabilului.

Recentul act normativ a intrat în vigoare din 20 februarie, când a apărut în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 130.

Important! Deși Ordinului MFP nr. 161/2015 se aplică de vineri, în cazul contribuabililor care nu solicită serviciul SPV, Fiscul trebuie să emită deciziile de impunere și să le transmită în scris.

Pentru ca noile documente să poată fi emise de Fisc, potrivit recentului act normativ, acțiunile asigurate și permise de serviciul SPV sunt:

a) modificarea datelor de identificare a utilizatorului și schimbarea modalității de anunțare;

b) comunicarea actelor administrative fiscale, cererilor precum și a altor documente și informații;

c) descărcări de documente;

d) renunțarea la folosirea serviciului;

e) monitorizarea istoricului accesului și acțiunilor de la literele a) – d).

Proiectul de act normativ privind noile documente comunicate prin SPV a fost publicat, spre dezbatere publică, pe site-ul MFP, pe 11 februarie.

Notă: Știrea a apărut pe 12 februarie, după ce Finanțele au publicat proiectul de act normativ.

Reclame
2 comentarii leave one →
 1. 13 Februarie 2015 09:34

  Faceti o confuzie. Va referiti la o alta publicatie. Va rog frumos sa cititi, din nou, acest articol.
  N-am scris nicaieri ca e musai sa verificati SPV-ul. Scrie ca trebuie sa solicitati acest serviciu. In plus, SPV-ul nici nu exista acum un an.
  Daca nu ati primit decizia de la ANAF, puteti intreba direct la Directia de Finante unde va platiti impozitul.
  Va rog sa-mi scrieti daca mai aveti alte neclaritati. Totusi, voi folosi in continuare SPV, ca sa fie mai usor de parcurs textul.

 2. 12 Februarie 2015 18:39

  Ma bucur ca am ajuns aici pentru ca articolul imi spune ca e musai sa verific SPV-ul meu, n-am mai intrat acolo de aproape un an de zile de cand am platit ultimul impozit si daca l-am folosit anul trecut presupun ca nu-mi mai vine tiparit cum asteptam ci direct online. Mersi!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: