Skip to content

Creșterea salariilor a majorat cheltuielile cu salariații și costul unei ore de muncă

7 Martie 2015

salariile-Romania-costurile-salariale-TITLE-TAB

Pentru o oră de muncă a unui angajat și pentru a plăti un salariu, o firmă a cheltuit mai mult la sfârșitul anului trecut, comparativ cu perioada similară din anul anterior. Noile costuri au apărut după ce salariile au fost majorate, deși o contribuție pentru acestea a fost micșorată. 

Costul orar al forței de muncă în formă ajustată, după numărul de zile lucrătoare, a urcat, în trimestrul IV 2014, cu o rată de 2,59% față de trimestrul precedent și de 7,87% față de aceeași perioadă a anului anterior, potrivit unui comunicat de presă al INS. În formă brută (neajustată), față de aceleași perioade de comparație, variația costului orar al forței de muncă a diferit nesemnificativ, fiind de 2,59%, respectiv de 7,9%.

O oră de muncă în servicii era cu 22% mai scumpă

Pe principalele activități economice, cele mai mari creșteri ale costului orar al forței de muncă, în formă ajustată, au fost, în trimestrul IV 2014, comparativ cu trimestrul IV 2013, în alte activități de servicii, cu aproape 22%, în industria extractivă, în jur de 17%, în activități de servicii administrative și activități de servicii suport, cu aproximativ 17%, și în hoteluri și restaurante, de aproape 16,5%. În schimb, în tranzacțiile imobiliare o oră de muncă costa cu aproape 6,5% mai puțin, în aceeași perioadă.

Față de trimestrul al III-lea 2014, costul orar al forței de muncă, în formă ajustată, a crescut în majoritatea activităților economice. Cele mai semnificative creșteri au fost în construcții, de 7,77%, servicii administrative și activități de servicii suport, de 5,75%, și industria prelucrătoare, 5,64%.

Scăderi accentuate ale costului orar al forței de muncă în formă ajustată au fost în învățământ, minus 9,65%, ca urmare a creșterii timpului efectiv lucrat față de trimestrul precedent, și în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, minus 3,49%. În învățământ, acest fenomen este caracteristic trimestrului al IV-lea, în fiecăre an, ca urmare a reînceperii anului școlar, după vacanța de vară.

Costul total cu forța de muncă include toate cheltuielile, directe și indirecte, ale angajatorului cu salariații. Conform metodologiei europene, din aceste cheltuieli sunt elimintate cele cu formarea profesională a angajaților, recrutarea personalului și echipamentul de protecție.

Timpul efectiv lucrat cuprinde numărul total de ore lucrate în program normal de lucru și numărul de ore lucrate suplimentar, în zilele lucrătoare, peste programul normal de lucru și în zilele de repaus săptămânal, sărbători legale și alte zile nelucrătoare.

Cheltuielile salariale au urcat cu aproximativ 7,9%

Creșterea față de același trimestru al anului precedent, indicii în formă ajustată, pentru cheltuielile salariale directe cu forța de muncă a fost de 7,86%, iar pentru indicii în formă brută, neajustată, de 7,9%, conform INS.

Cheltuielile indirecte, non-salariale, au urmat aceeași tendință – creșteri similare, de 7,89%, în forma ajustată, respectiv de 7,92% în forma brută.

În ultimul trimestru al anului trecut, creșterea față de trimestrul anterior, pentru indicii în formă ajustată, a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forța de muncă și a celei privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a fost de 2,59%. Creșterea celor două componente – pentru indicii în formă brută (neajustată) – a fost tot de 2,59%.

Cheltuielile directe cu forța de muncă includ sumele brute plătite din fondul de salarii pentru timpul lucrat, inclusiv premii, pentru timpul nelucrat, drepturile în natură ca remunerare a muncii (potrivit prevederilor din contractele colective de muncă), sumele brute plătite salariaților (ca stimulente) din profitul net realizat de unitate, sumele brute plătite din alte fonduri (inclusiv drepturi în natură) acordate conform legislației în vigoare.

Cheltuielile salariale indirecte cuprind contribuțiile angajatorului la fondurile de asigurări și protecție socială (șomaj, sănătate, etc.), sumele brute plătite salariaților care părăsesc unitatea (ieșire la pensie, transfer, detașare, etc.), sumele brute plătite pentru întreruperi ale lucrului neimputabile salariaților și alte cheltuieli.

Indicele trimestrial al costului orar al forței de muncă este un indicator pe termen scurt prin care se evaluează tendințele costurilor orare suportate de angajator cu salariații. Metodologia utilizată și seriile de date sunt construite după Regulamentul Consiliului și Parlamentului European nr. 450/2003 privind indicii costului forței de muncă.

Indicii trimestriali ai costului cu angajații se calculează pentru costul total cu forța de muncă și cele două componente ale acestuia: cheltuielile directe (salariale) și cheltuielile indirecte (non-salariale), cu anul de referință 2008. Indicii trimestriali ai costului forței de muncă sunt calculați ca indici provizorii pentru anul 2014, urmând a fi recalculați, ca definitivi pentru anul 2014 și provizorii pentru 2015, la sfârșitul anului 2015, când devin disponibile datele din ancheta anuală asupra costului forței de muncă pe anul 2014.

Pe lângă seria indicilor trimestriali ai costului orar al forței de muncă în formă brută (neajustată), se calculează și seriile în formă:

a) ajustată după efectul zilelor lucrătoare

și

b) ajustată după efectul zilelor lucrătoare și sezonier, eliminându-se efectul variației numărului de zile lucrătoare de la un trimestru la altul, precum și efectul variației sezoniere. Ajustarea s-a realizat prin metoda regresivă, fiind estimat efectul numărului de zile lucrătoare diferit de la un trimestru la altul și efectul calendarului (Paștele ortodox, an bisect și alte sărbători naționale), precum și identificarea și corectarea valorilor extreme (schimbări ocazionale de nivel, tranzitorii sau permanente).

Salariul minim a urcat cu 12,5%, iar cel mediu cu 5,9%

indicele-orar-forta-de-munca-modificare-procentuala-forma-ajustata

Sursa: INS. Literele corespund codurilor CAEN, pe care le găsiți mai jos.

Creșterea costurilor cu o oră de muncă și cea a cheltuielilor cu angajații au apărut ca urmare a majorării salariilor anul trecut, comparativ cu anul anterior. Impactul acestei majorări s-a menținut, în ciuda reducerii contribuției la asigurările de sănătate (CAS) pentru angajator, de la sfârșitul anului trecut.

Spre deosebire de trimetrul IV 2013, în trimestrul IV 2014, salariul minim brut garantat la plată era cu 12,5% mai mare, de 900 de lei, fiind majorat prin Hotărâre de Guvern (HG). De la 1 ianuarie, salariul minim este de 975 de lei, dar va ajunge la 1050 de lei, de la 1 iulie, potrivit HG nr. 1091/2014. 

Salariul mediu brut era, în noiembrie 2014, cu aproape 5,9% mai mare decât în aceeași lună din anul anterior, de 2412 de lei, conform INS. Salariul mediu net a urcat, în aceeași perioadă, cu aproximativ 5,6%, la 1743 de lei. Indicele câștigului salarial real din noiembrie 2014, calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal net și indicele prețurilor de consum, față de aceeași perioadă a anului precedent, a fost de 104,3%.

Am luat ca punct de referință salariul  din noiembrie, nu pe cel din decembrie, pentru a elimina creșterea care apare în ultima lună a anului, datorită premiilor și primelor acordate angajaților.

CAS-ul pentru angajator a fost micșorat cu 5%, începând cu salariile lunii octombrie 2014, până la 15,8%, ceea ce a redus costurile cu salariul, care includ toate contribuțiile și taxele virate către stat de către angajat și angajator, cu aproximativ 3,9%. Deși la o primă vedere pare că această reducere a limitat creșterea costurilor cu o oră de muncă și a cheltuielilor totale cu sumele plătite angajaților, efectele ei sunt încă greu de apreciat, după doar trei luni de aplicare.

Informațiile provin din două surse

Indicii trimestriali ai costului orar al forței de muncă se calculează pentru următoarele activități economice definite conform Clasificării Activităților din Economia Națională (CAEN Rev.2), armonizată cu clasificarea europeană în domeniu (NACE Rev.2):

 • B (Cod CAEN Rev.2/ Nivel secțiune) Industria extractivă (denumirea activităților)
 • C Industria prelucrătoare
 • D Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat
 • E Distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare
 • F Construcții
 • G Comerț cu ridicata și cu amănuntul; repararea autovehiculelor și motocicletelor
 • H Transport și depozitare
 • I Hoteluri și restaurante
 • J Informații și comunicații
 • K Intermedieri financiare și asigurări
 • L Tranzacții imobiliare
 • M Activități profesionale, științifice și tehnice
 • N Activități de servicii administrative și activități de servicii suport
 • O Administrație publică și apărare; asigurări sociale din sistemul public, exclusiv forțele armate și asimilați
 • P Învățământ
 • Q Sănătate și asistență socială
 • R Activități de spectacole, culturale și recreative
 • S Alte activități de servicii.

Informațiile referitoare la „sectorul bugetar” se referă la statisticile din activitățile economice (agregate după activitatea omogenă) conform CAEN Rev.2. de administrație publică, învățământ și sănătate și asistență socială (inclusiv sector privat pentru învățământ, de circa 3%, respectiv sănătate și asistență socială, de circa 9%), exclusiv forțele armate și personalul asimilat (MApN, SRI, MAI etc.).

Sursele de date statistice pentru a calcula indicii trimestriali ai costului orar al forței de muncă sunt următoarele:

 • Ancheta lunară asupra câștigurilor salariale, conform Regulamentului Consiliului și Parlamentului European nr. 1165/1998 și nr.1158/2005 privind statisticile pe termen scurt,
 • Ancheta anuală asupra costului forței de muncă, conform Regulamentului Consiliului și Parlamentului European nr. 530/1999 privind statisticile structurii câștigurilor salariale și costului forței de muncă.

Sursa foto: AGmakonts / Foter / CC BY

Reclame
No comments yet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: