Sări la conţinut

GfK: 2% dintre români iau masa în oraș în fiecare zi

19 februarie 2015
burgers_food_bigboy

Sursa foto: tauntingpanda

Românii mănâncă de la fast-food-uri, patiserii și pizzerii, dacă li se face foame, în timp ce merg prin oraș, conform unui studiu al GfK România. 

Doar 2% dintre români iau masa în oraș în fiecare zi, conform unui studiu al GfK România, care are o marjă de eroare de +/- 3%.

Pentru studiu a răspuns un eșantion de 1.000 de persoane din toată țara, cu vârsta de peste 15 ani, cărora li s-au luat interviuri față în față.

Persoanele cu venituri mari, de peste 4.000 de lei, mănâncă chiar mai des de o dată pe zi în oraș. Și tinerii, chiar dacă nu au deloc un venit sau au unul foarte mic, obișnuiesc să mănânce „în mers” cel puțin o dată pe zi.

 

Cei mai mulți respondenți, aproximativ 20%, consumă mâncare gata preparată de la o dată până la de trei ori pe săptămână, bărbații în proporție mai mare decât femeile.

Tinerii din grupa 15 – 24 de ani cheltuie cel mai des pentru a lua masa pe drum, mai ales cei din București și din orașele mari.

Locuitorii capitalei și cei din marile orașe domină la frecvența consumului de alimente în afara casei, cu un procent dublu față de ceilalți români.

Localurile cu servire rapidă, care vând burgeri, shaorma, pui prăjit și cartofi prăjiți, sunt preferate pentru achiziționarea de mâncare pentru a fi consumată „în mers”. Jumătate dintre participanții la studiul GfK au cumpărat de la un astfel de local în ultimele patru săptămâni.

Fast-food-urile le frecventează, cu precădere, bărbații, în timp ce femeile optează pentru patiserii sau covrigării. Cei mai mulți dintre clienții acestor locații au între 25-34 de ani.

Pizzeriile, inclusiv cele cu livrare la domiciliu, ocupă locul trei în topul preferințelor, având un public mai tânăr, de 18 – 24 de ani.

Pentru pizzerii optează cel mai des și persoanele cu venituri peste medie, în timp ce persoanele cu venituri foarte mici aleg patiseriile.

Acestea din urmă sunt la fel de populare ca și fast-food-urile în localitățile medii, cu 50.000 – 200.000 de locuitori, pizzeriile fiind preferate în orașele mari, cu peste 200.000 de cetățeni, exceptând capitala.

Cele mai populare locuri de cumpărare a unei mese sau gustări în afara casei sunt:

  1. McDonald’s
  2. KFC (Kentucky Fried Chicken)
  3. Shaormerii
  4. Pizzerii
  5. Fornetti
  6. Fast-food-uri independente
  7. Cafenele/ Snack-baruri/ Bufet
  8. Spring Time
  9. Subway
  10. Viva (benzinăriile OMV).
No comments yet

Lasă un comentariu