Sări la conţinut

Prețurile din energie ar putea fi modificate, din 2015

6 noiembrie 2014

preturile pentru energia electrica_2015_Romania_ANREConsumatorii, inclusiv majoritatea populației, ar putea plăti alte prețuri pentru energia electrică, de anul viitor, ca urmare a unui ordin al Autorității Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

Preţurile de referinţă şi cele reglementate pentru energia electrică vor fi mai mici anul viitor decât au fost în acest an, potrivit Ordinului ANRE nr. 110/2014 privind aprobarea preţului de referinţă şi a preţurilor reglementate pentru energia electrică, aplicabile în anul 2015 producătorilor de energie electrică şi termică în cogenerare, care beneficiază de bonus. Acest act normativ va intra în vigoare începând cu 1 ianuarie 2015, dar  a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 805 din 5 noiembrie.

Potrivit acestui act normativ, pentru energia electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă şi vândută în anul 2015 de producătorii de energie electrică şi termică ce beneficiază de bonus, preţul de referinţă va scădea cu 4,7%, până la 145,68 lei/MWh, exclusiv TVA.

Pentru energia electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă de producătorii de energie electrică şi termică ce beneficiază de bonus şi vândută pe bază de contracte reglementate, preţul reglementat va fi, din anul 2015, de:

  • 169,30 lei/MWh, exclusiv TVA, în orele de zi; cu 4,35% mai puțin decât în prezent;
  • 98,43 lei/MWh, exclusiv TVA, în orele de noapte; cu aproximativ 6% mai mic decât în prezent.

În plus, în cazul producătorilor de energie electrică şi termică ce beneficiază de bonus şi care deţin/operează numai unităţi de cogenerare nedispecerizabile, preţul reglementat se va micșora cu 4,7%, până la 145,68 lei/MWh, exclusiv TVA, pentru energia electrică produsă în cogenerare de înaltă eficienţă şi vândută pe bază de contracte reglementate, atât în orele de zi, cât şi în orele de noapte din anul 2015.

La data intrării în vigoare a Ordinului ANRE nr. 110/2014 va fi abrogat Ordinul ANRE nr. 77/2013 privind aprobarea preţului de referinţă şi a preţurilor reglementate pentru energia electrică, aplicabile în anul 2014 producătorilor de energie electrică şi termică în cogenerare care beneficiază de bonus.

Important! Prețurile reglementate sunt cele folosite pentru a calcula prețul la energia furnizată populației. De la 1 septembrie 2012, a început să fie aplicat calendarul de eliminare a tarifelor reglementate pentru energia furnizată populației. Pentru consumatorii noncasnici, prețul energiei a fost liberalizat de la începutul acestui an. În cazul consumatorulor casnici, respectiv pentru populație, de la 1 ianuarie 2015, prețul la energie va fi liberalizat pentru 40% din piața, iar de la 1 iulie 2015, pentru jumătate din această piață, acest proces urmând să fie încheiat la sfârșitul anului 2017.

No comments yet

Lasă un comentariu